Sparen
Leestijd: 9 minuten

17 tips om je spaargeld te laten groeien

September 16, 2024

Deze 17 tips om snel geld te besparen helpen je om je spaardoelen te bereiken zonder al te veel moeite. Sparen en budgetteren kunnen in het begin stressvol lijken, maar een vast doel voor ogen hebben kan juist rust geven. Het helpt je om een mooie toekomst voor te stellen waarin je je eerste huis hebt gekocht, een gezin bent begonnen of jezelf eens goed hebt getrakteerd.

Dus, als je je afvraagt hoe je snel geld kunt besparen, lees dan verder voor onze beste tips om je banksaldo snel te laten groeien.

1. Leer budgetteren en begrijp je financiën

Onze belangrijkste tip om snel geld te besparen is eigenlijk heel simpel: leer budgetteren. Als je grip hebt op je budget, heb je grip op je financiën. Maar waar begin je?

Voordat je elke maand geld kunt besparen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je cashflow. Dit betekent dat je alle inkomende en uitgaande geldstromen goed moet begrijpen, inclusief eventuele schuldaflossingen, maandelijkse rekeningen en spaargeld.

Zo stel je een budget op zodat je snel kunt beginnen met sparen:

  • Houd al je financiën 30 dagen bij. Dit betekent dat je zowel je inkomen als uitgaven moet noteren.
  • Vergelijk je maandelijkse inkomen met je uitgaven om te zien hoeveel je op dit moment spaart, of hoeveel je elke maand te veel uitgeeft.
  • Verdeel je uitgaven in vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn uitgaven die moeilijk te wijzigen zijn, zoals huur en energierekeningen. Variabele kosten zijn gemakkelijker aan te passen, zoals boodschappen, entertainment en abonnementen.
  • Identificeer variabele kosten waarop je kunt besparen, zodat je meer geld kunt vrijmaken voor je spaardoelen.
  • Evalueer regelmatig je voortgang en pas aan waar nodig. Vind je dit overweldigend? Er zijn genoeg budget-apps die je kunnen helpen om je budget makkelijker bij te houden.

2. Los je schulden af

Voordat je begint met sparen, is het verstandig om eerst eventuele openstaande schulden af te lossen. Hoe langer je wacht met het afbetalen van een schuld, hoe groter deze wordt. Dit komt doordat rente, de kosten voor het lenen van geld, blijft oplopen. Als je je schulden blijft uitstellen, kan de opgelopen rente al het geld dat je hebt gespaard, tenietdoen.

Om snel van je schulden af te komen, kun je een budgetteringsmethode zoals de 50/30/20-regel gebruiken. Deze methode, ontwikkeld door de Amerikaanse senator Elizabeth Warren toen ze Harvard-specialist in faillissementen was, biedt een eenvoudige manier om uit de schulden te komen:

  • Besteed 50% van je inkomen aan je basisbehoeften, zoals vaste lasten (huur, energierekeningen).
  • Gebruik 30% van je inkomen voor dingen die je graag wilt, zoals variabele kosten (uit eten gaan, abonnementen).
  • Spaar 20% van je inkomen. Verdien je bijvoorbeeld €2500 netto per maand, dan betekent dit dat je €500 per maand kunt sparen. In een jaar tijd heb je zo €6000 aan schulden afgelost.

3. Open een aparte spaarrekening

Om snel geld te besparen, is het belangrijk om het geld dat je dagelijks uitgeeft te scheiden van het geld dat je wilt sparen. Dit betekent dat je een aparte spaarrekening moet openen. Zelf gebruik ik een aparte spaarrekening bij Bunq. Het fijne aan Bunq is dat ik geen kosten betaal en op dit moment 3,36% rente ontvang, die wekelijks wordt uitgekeerd.

Photo by CardMapr.nl on Unsplash

Op deze manier verklein je de kans dat je je spaargeld gebruikt voor dagelijkse uitgaven. Het moedigt je juist aan om binnen je dagelijkse budget te blijven, terwijl je je spaargeld beschermt tegen de verleiding om het uit te geven!

4. Automatiseer je spaargeld

Heb je een vast maandelijks inkomen? Overweeg dan om je spaargeld elke maand automatisch over te maken. Dit betekent dat je een automatische overschrijving instelt van je dagelijkse betaalrekening naar je spaarrekening. Door je spaargeld te automatiseren, verklein je de kans dat je deze fondsen gebruikt voor dagelijkse uitgaven.

Automatiseren maakt sparen eenvoudiger en helpt je om consistent te blijven, zonder dat je er elke maand aan hoeft te denken. Zo bouw je ongemerkt een mooi spaarpotje op!

5. Automatiseer je rekeningen

Nu we het toch over automatiseren hebben, is het ook handig om je betalingen voor rekeningen automatisch te laten uitvoeren. Bedrijven brengen vaak extra kosten in rekening als je te laat betaalt, dus door je rekeningen vóór de vervaldatum te voldoen, vermijd je deze onnodige extra kosten. Automatische betalingen zorgen ervoor dat je altijd op tijd bent en besparen je geld op lange termijn!

6. Stel een bestedingslimiet in op je kaart

Een handige tip om snel geld te besparen? Stel een limiet in voor wat je kunt uitgeven met je credit- of betaalkaart. Dit voorkomt dat je te veel uitgeeft en moedigt je aan om je dagelijkse uitgaven van tevoren te heroverwegen. Veel banken bieden deze service aan, waarmee je je uitgaven onder controle kunt houden.

Door een bestedingslimiet in te stellen, dwing je jezelf om bewuster met je geld om te gaan en blijf je binnen je budget, wat je helpt om je spaardoelen sneller te bereiken!

7. Gebruik het enveloppen budgetteringssysteem

Een andere handige tip om snel geld te besparen is het gebruik van Dave Ramsey’s enveloppenbudgetteringssysteem. Dit houdt in dat je je maandelijkse inkomen aan het begin van de maand in contant geld opneemt (ja, alles!) en dit verdeelt in verschillende enveloppen.

Elke envelop vertegenwoordigt een van je budgetdoelen, zoals vaste lasten (huur, energierekeningen) en variabele kosten (kleding, uit eten, boodschappen). Het systeem maakt je uitgaven visueel inzichtelijk, maar is minder praktisch als je rekeningen via je bankrekening betaalt. Daarom werken wij aan de Stella app om je financiën overzichtelijk te houden, zonder in te boeten op praktische bruikbaarheid!

8. Bespaar op huur

Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash

Besparen op huur is een van de snelste manieren om elke maand een flink bedrag te sparen. Als je momenteel alleen woont, is een van de eenvoudigste manieren om dit te doen het nemen van een huisgenoot. Hierdoor halveer je direct je huur, en als je met twee extra huisgenoten gaat wonen, betaal je ongeveer een derde van je huidige kosten.

Stel dat je nu €1300 per maand betaalt voor een driekamerappartement en je neemt een huisgenoot, dan bespaar je €650 per maand. Met twee extra huisgenoten bespaar je ongeveer €870 per maand. Dat is bijna €10.500 per jaar!

Woon je al in een gedeeld appartement? Overweeg dan om naar een kleinere kamer te verhuizen. Huurprijzen worden vaak berekend op basis van de grootte van de kamer, dus je kunt hiermee elke maand flink besparen. Bovendien kan het je ook aanmoedigen om te minimaliseren en mogelijk extra geld te verdienen door ongebruikte spullen te verkopen.

9. Bespaar op je energiekosten

Een andere slimme manier om snel geld te besparen is door te besparen op je energiekosten. Je gas- en elektriciteitsrekening vormen een aanzienlijk deel van je maandelijkse vaste lasten, dus als je deze kunt verlagen, houd je direct extra geld over. Hier zijn een paar tips om dit te bereiken:

  • Verander van energieleverancier. Door over te stappen naar de goedkoopste tarieven op de markt kun je maandelijks honderden euro’s besparen.
  • Vervang je lampen door LED-verlichting. LED-lampen zijn 75–85% energiezuiniger dan standaard lampen en gaan 15–25 keer langer mee.
  • Investeer in een slimme thermostaat. Deze past je verwarming intelligent aan, wat je flink wat geld kan besparen.
  • Dicht luchtlekken af. Kieren rond ramen en deuren kunnen je elektriciteitsrekening verhogen, omdat je verwarming langer moet draaien om de kamer warm te houden. Met tochtstrips kun je deze lekken afdichten en zo voorkomen dat warme lucht ontsnapt.

Met deze eenvoudige aanpassingen kun je maandelijks een aanzienlijk bedrag besparen op je energiekosten!

10. Neem een bijbaan

Wil je je maandelijkse spaargeld flink verhogen? Overweeg dan om een bijbaan te nemen. Dit kan van alles zijn, zoals een paar avonddiensten draaien in een bar of restaurant na je kantoorbaan, freelance werk aannemen, virtueel assistent worden, of misschien zelfs huisdieren oppassen.

Als je het je kunt veroorloven, kan het extra motiverend zijn om al het geld dat je met je bijbanen verdient direct op je spaarrekening te storten. Let er wel op dat je jezelf niet overbelast; je mentale gezondheid is belangrijker dan het halen van welk spaardoel dan ook!

11. Annuleer ongebruikte abonnementen

Photo by freestocks on Unsplash

Abonnementen zijn een gouden businessmodel voor veel bedrijven, omdat klanten na aanmelding vaak aarzelen om hun abonnement op te zeggen, even als ze het nauwelijks gebruiken. Dit komt grotendeels door de ‘sunk-cost fallacy’. Bij abonnementen betekent dit dat het moeilijk is om een zelden gebruikt abonnement op te zeggen, omdat je al zoveel geld hebt betaald. Door te annuleren moet je accepteren dat het geld dat je erin hebt gestopt verloren is. Door het niet op te zeggen, blijft de illusie bestaan dat je het abonnement ooit nog gaat gebruiken.

Maar in werkelijkheid maken we vaak niet volledig gebruik van onze abonnementen. Het is daarom kostenbesparender om ongebruikte abonnementen nu meteen op te zeggen, in plaats van te wachten op een hypothetische gelegenheid om ze ooit te gebruiken.

12. Probeer dingen zelf te repareren

Een geweldige manier om flink te besparen is door kapotte spullen zelf te repareren. Dankzij YouTube en het internet kun je tegenwoordig voor vrijwel alles een reparatiehandleiding vinden. Of het nu gaat om een lekkende kraan of een kapotte rits in je jeans, het is bijna altijd goedkoper om het zelf te maken dan iemand anders te betalen of het item volledig te vervangen. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, kun je flink wat geld besparen!

13. Denk na voordat je uitgeeft

Toegeven aan directe bevrediging is een van de grootste vijanden van snel geld besparen. Voordat je een grote uitgave doet, geef jezelf minimaal drie tot vier dagen om erover na te denken. Dit helpt om de impulsieve kant van je brein, die graag snel een serotonineboost krijgt van een nieuwe aankoop, in toom te houden.

Wil je jezelf echt op de proef stellen? Overweeg dan om grote aankopen pas na 30 dagen te doen. Dit is een effectieve manier om impulsief kopen onder controle te houden. Bovendien geeft het je de tijd om te kijken of er misschien een betere deal te vinden is!

14. Koop je auto aan het einde van een financieel kwartaal

Wil je een goede deal scoren op een auto? Dan is de beste tijd om te kopen meestal aan het einde van maart, juni, september en december. Waarom? Omdat autodealers specifieke verkooptargets moeten halen om hun financiële bonussen te ontvangen. Hoewel deze doelen wekelijks en maandelijks worden gesteld, worden de grootste bonussen per kwartaal uitgekeerd. Dit betekent dat je aan het einde van elk financieel kwartaal meer kans hebt op een betere deal, omdat de dealer graag hun kwartaaldoelstelling wil halen.

15. Bespaar op je boodschappen

Als je wekelijks kunt besparen op je boodschappen, zul je versteld staan hoeveel je na een paar maanden kunt besparen. Een van de beste manieren om dit te doen is door je maaltijden van tevoren te plannen. Zo kun je precies berekenen hoeveel je gaat uitgeven voordat je gaat winkelen, waardoor je de kans verkleint om over je budget heen te gaan.

Een extra tip is om eens per week vleesvrij te eten. Vlees is over het algemeen duurder dan groenten en plantaardige producten, dus het is de moeite waard om minstens één dag per week zonder vlees te doen. Deze kleine wekelijkse besparing tikt op de lange termijn aan.

Daarnaast is het slim om eens goed te kijken naar de producten op de onderste schappen. Supermarkten plaatsen hun duurste producten vaak op ooghoogte om je te verleiden meer uit te geven, terwijl goedkopere opties vaak lager in de schappen liggen en daardoor minder opvallen.

16. Plan een no-spend dag eens per maand

Photo by Vizag Explore on Unsplash

Om van geld besparen een gewoonte te maken, kun je elke maand één dag aanwijzen waarop je, naast je vaste lasten, helemaal niets uitgeeft. Dit betekent dat je al je maaltijden maakt met de ingrediënten die je al in huis hebt, kiest voor sociale activiteiten in het park of thuis, en een ontspannen avond doorbrengt met een boek of een film.

Als je hieraan gewend bent, kun je dit uitbreiden naar twee dagen per maand, en misschien zelfs één dag per week om je maandelijkse besparingen echt te vergroten. Deze kleine aanpassing kan een groot verschil maken in je spaargeld!

17. Verkoop je ongebruikte spullen

Wil je snel geld besparen voor je vakantie? Doe dan eens een audit van al je ongebruikte bezittingen en verkoop ze op een online marktplaats zoals eBay of Marktplaats. Dit helpt niet alleen om je huis op te ruimen, maar je kunt er ook een mooi bedrag mee verdienen dat je direct kunt gebruiken voor je vakantiespaarpot!

Meld je aan voor

vroege toegang

Schrijf je in als een van de eerste 1000 gebruikers om Stella als eerste te ontdekken en profiteer van 2 maanden gratis premium toegang na de bèta. Mis deze unieke kans niet!

We respecteren je inbox. We sturen alleen een e-mail wanneer we lanceren.
Bedankt voor je aanmelding! Je bent nu ingeschreven voor onze nieuwsbrief. We kijken ernaar uit om je op de hoogte te houden van waardevolle updates en exclusieve tips!
Oeps! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier. Probeer het opnieuw of neem contact met ons op als het probleem aanhoudt.